Wat houdt de kilometrage in?

Wat is kilometrage?

De term kilometrage is niet voor iedereen direct veel zeggend. Kilometrage is de hoeveelheid kilometers die je verwacht gemiddeld per jaar te rijden. Als je een motorverzekering aanvraagt is het een vereisten om in te vullen hoeveel kilometer je per jaar verwacht te rijden. Dit is dus een inschatting van het aantal kilometer die je verwacht  op jaar basis af te leggen op de motor die je wil verzekeren. Naast een motorverzekering is dit ook van toepassing op andere voertuigen, zoals je auto.

Gevolgen verkeerde inschatting kilometrage

Het blijft altijd een moeilijke inschatting, hoeveel kilometer ga je dit jaar precies rijden. Wij snappen dat erg goed, zeker als je je eerste motor koopt. Het blijft daarbij essentieel dat je het kilometrage aantal zo specifiek mogelijk invult. De praktijk leert dat hier vaak onbewust vervelende situaties uit voort kunnen komen. Het kan namelijk twee kanten op gaan, je geeft te veel kilometrage aan of je geeft te weinig kilometrage aan. In het geval van schade zit je in ieder geval qua kilometrage goed als je te veel hebt ingevuld. Echter, dit is niet het toonaangevende probleem binnen kilometrage. Als je schade rijdt en te weinig kilometrage hebt ingevuld, dan is de kans groot dat dit voor problemen zorgt.  Je maandelijkse premie wordt namelijk berekend op basis van het aantal kilometrage dat je hier aangeeft. De verzekeraar gaat er in dat geval van uit dat je minder rijdt, dan dat je in de praktijk doet. Hierdoor wordt het risico voor de verzekeraar groter, omdat er logischerwijs meer kans is op schade als je meer op je motor rijdt. 

De verzekeraar kan in het geval van verdachte zaken een onderzoek starten. In deze situatie worden alle gegevens van de motor boven water gehaald. Uit de onderhoud historie en APK kan dat de hoeveelheid gereden kilometers naar voor komen. In de praktijk gebeurd dit meer bij auto’s dan bij motoren, omdat in de motorbranche de inschatting toch nog beter gemaakt kan worden.

Samenvattend, meer invullen is op papier altijd beter. Echter, transparantie en integer handelen staat bij Combi Motors Verzekeringen voorop. Wij willen niet dat je onnodig te veel betaald voor je motorverzekering. Neem bij twijfels gewoon contact met ons op, wij denken namelijk graag met je mee. Het risico zit hem dus vooral in het te weinig invullen van de kilometrage. In het geval van schade en wellicht zelfs letsel, is het laatste waar je op zit te wachten dat je verzekering niet klopt. Op die momenten heeft dit niet te prioriteit, probeer dit te allen tijde voor te zijn door een zo realistisch mogelijke kilometrage in te vullen.  Per verzekeraar zit er een verschillende stappen tussen de hoeveelheid kilometers. Bij verzekeraar X wordt het in stappen van 2.000 weergegeven, terwijl dit bij verzekeraar Y <12.000 of >12.000 is. Dit is dus geen universele maatstaaf, houd hier rekening mee bij het afsluiten van een motorverzekering.

Wij helpen je graag met de kilometrage

Het blijft altijd een inschatting, daar zijn wij ons meer dan van bewust. Heeft u toch twijfels, neem dan vooral contact met ons op. Onze experts tevens motorliefhebbers kunnen goed inschatten aan welke optie je het beste doet. Neem dus vooral contact op, dan weet je zeker dat je op het gebied van kilometrage helemaal goed zit.