Het Waarborgfonds en het vergoeden van schade

Hoe werkt het waarborgfonds?

Met veel schades kan u bij het Waarborgfonds terecht, maar niet met alle schades. Voor een deel hiervan moet de eigen verzekeraar of de verzekeraar van de tegenpartij benaderd worden. Onderstaand wordt beschreven welke uitzonderingen er van toepassing zijn en waarop u dient te letten. In de meeste gevallen kan bij geleden schade door een motorvoertuig een claim worden ingediend bij het Waarborgfonds als:

  • Het motorrijtuig wel bekend, maar niet verzekerd is;
  • Het motorrijtuig onbekend is gebleven;
  • Het motorrijtuig wel bekend, maar gestolen is;
  • Het motorrijtuig is vrijgesteld van verzekeringsplicht;
  • Het motorrijtuig wel verzekerd is, maar de verzekeraar is failliet.

Het is dus essentieel dat de schade dient veroorzaakt te zijn door een motorrijtuig zoals een motor, auto of brommer. Bij het ontstaan van schade op een andere manier door (poging tot) diefstal, vandalisme, vuurwerk of brandstichting is het Waarborgfonds niet inzetbaar.

Allrisk/ Volledig Casco verzekerd

Als u een All Risk/ Volledig Casco verzekering heeft, dan dient u de schade bij de eigen verzekeraar te melden. Er wordt door de verzekeraar gezorgd dat de claim bij het Waarborgfonds terecht komt. Uw schadevrije jaren zullen niet direct in mindering worden gebracht. U hoeft zich hierover dus geen zorgen te maken, uw verzekeraar zal het dossier eerst ter beoordeling voorleggen.

Enkel bij materiele schade door toedoen van een onbekende tegenpartij geldt een eigen risico van €250. Het hebben van een rechtsbijstandverzekering helpt in het geval van schade. Zij hebben genoeg kennis en ervaring met het indienen van schade bij het Waarborgfonds.

WA of WA +/Beperkt Casco

Het kan ook het geval zijn dat u niet beschikt over een rechtsbijstandverzekering of uw verzekeraar de schade niet bij het Waarborgfonds meldt. Op www.waarborgfonds.nl kan u zelf een claim indienen.

Wel een bekende tegenpartij

Als u wel weet wie uw tegenpartij is, maar geen idee heeft waar de tegenpartij verzekerd is. Dan kan het Waarborgfonds u hierbij assisteren. Zij kunnen vervolgens achterhalen waar de tegenpartij de verzekering heeft ondergebracht. Via het volgende e-mailadres kan u het verzoek tot aanvraag van de verzekeraar van de tegenpartij indienen info@waarborgfonds.nl. Het Waarborgfonds stelt u via een reactie per mail op de hoogte van de betreffende verzekeraar, zodat deze aansprakelijk gesteld kan worden voor uw schade.

Bij een onverzekerde tegenpartij, dient u de tegenpartij rechtstreeks aansprakelijk te stellen voor de schade. Als hier geen vergoeding van de schade uit ontstaat, kan u daaropvolgend een verzoek indienen bij het Waarborgfonds.

Voorwaarden

Om succesvol een schadeclaim in te dienen en in aanmerking te komen voor een schadevergoeding zijn er een aantal voorwaarden van toepassing. Op www.waarborgfonds.nl is er een interactieve video beschikbaar waarin gemakkelijk wordt weergegeven aan welke voorwaarden u dient te voldoen. Op deze manier heeft u een idee of uw claim potentie heeft om te kunnen worden geaccepteerd en zal uitmonden in een schadevergoeding.

Wacht niet te lang met melden!

Als u het betreffende voertuig heeft gezien dat verantwoordelijk is voor het veroorzaken van de schade, maar u heeft geen zicht op het kenteken, dan adviseren wij u om direct aangifte te doen bij de Politie, dit kan online of telefonisch. Wacht niet te lang met het melden, vaak heeft u maximaal 14 dagen de tijd om gepaste stappen te ondernemen. Als u langer wacht dan 14 dagen kan het zo zijn dat het Waarborgfonds de schade niet vergoed.

Bron: http://www.waarborgfonds.nl/